А личната безбедност план е начин да ви помогнеме да се заштитат себе си и вашите деца. Тоа ви помага да планираат однапред за можноста на идните насилство и злоупотреба.

Таа, исто така ви помага да се размислува за тоа како можете да ги зголемите вашата безбедност или во рамките на односите, или, ако одлучи да ја напушти.

Изработка на Планот за безбедност

А личната безбедност план е начин да ви помогнеме да се заштитат себе си и вашите деца. Тоа ви помага да планираат однапред за можноста на идните насилство и злоупотреба. Таа, исто така ви помага да се размислува за тоа како можете да ги зголемите вашата безбедност или во рамките на односите, или, ако одлучи да ја напушти.

Вие не може да го запре насилството на вашиот партнер и злоупотреба – само тој може да го направи тоа. Но постојат работи што можете да направите за да ги зголемите вашите сопствени и на вашите деца, безбедноста:

Каже некој

Ако имате злоупотреба важно е да се каже некој пред тоа добива полошо. Ако она што се доживува е особено сериозен одат во вашата локална полициска станица за помош или ако вие или вашето семејство се во непосредна опасност, не плашете се да се јавите во полицијата на 999.

Ако сметаш дека не може да оди во полиција се уште е важно да се каже некој што се случува со вас. Ова може да биде доверлив пријател или колега или можете да зборувате со локалните совети услуга МК Законот за поддршка.

За време на инцидентот на злоупотреба или насилство се обидуваат да излезат ако можеш. Ако тоа е безбедно за вас да го стори тоа, јавете се 999 за полицијата. Ако не може да се излезе, се држат настрана од кујната, бања, Гаража или други потенцијално опасни соба. Повик за помош ако можете, вашите соседи може да ве слушне и да се јавите 999 за вас.

Бидејќи знаете акции вашиот изнасилвач и однесување, можете да го користите ова знаење и да се изгради планот за заштита. Вашиот план може да вклучува некои од следниве:

 • Практикуваат како ќе го напуштите вашиот дом безбедно во итен случај
 • Планирам на сигнал или код збор кој ви овозможува семејство или пријатели знаат да се јавите во полицијата
 • Учат вашите деца како да се јавите 999
 • Кажете доверлив семејство или пријатели она што се случува
 • Се земе вашите деца со вас или да аранжмани за да ги оставам со некој друг.
 • Организираме да имаат безбедно место да одат на
 • Задржи мал износ на пари за вас во сите времиња – вклучувајќи промена на телефон и автобуски билети
 • Знаат каде најблискиот телефон е, и ако имате мобилен телефон, обиде да го задржи со вас
 • Подготви една торба на облека, лекови и други основни потреби за себе си и вашите деца. Скрие кеса каде што можете да се дојде до тоа во брзање, ако имате брзо да ја напуштат
 • Направете неколку копии на важни документи и да ја задржите еден сет во торба (други копии би можеле да одат до доверливи пријатели или остави некаде безбедно на работа). Ќе треба нешта како што се доказ на идентитетот, возачка дозвола, изводи, пасоши, финансиски / информации за осигурување, корист книги или букви, судски налози и слично.
 • Чувајте ја вашата адреса книга и дневникот со вас
 • Ако имате автомобил, направи дополнителен сет на клучеви и скриј ги каде што може да се дојде до нив, ако треба да.


Ако веќе ја напуштија односи и се уште се малтретирани:

 • Да создавам пријатели, роднини, соседи и колеги свесни за она што се случува. Кажете наставниците во училиштето вашите деца, така што тие се поспособни да ви помогне ако нив треба да
 • Обидете се да не се изолира. Работат надвор од најбезбедните правци кон и од дома, училиште, работи, итн. и ги користат. Ако не можете да го направите ова се обидат да патуваат со некој друг
 • Размислете за менување на брави и телефонскиот број и ќе може да ги зајакне врати и прозорци.
 • Ако сте се преселиле дома или вашиот партнер / екс-партнер ја напуштил вашиот дом поради ограничување на ред, но вие се уште се малтретирани во вашиот дом, бидете сигурни врати и прозорци се заклучени, јавете се во полиција, се слики од било каква штета направено во вашиот дом и да било навредлив писма да се покаже на полицијата. Бидете сигурни дека имате детектори за чад вградени во вашиот ходникот.


Известување на инциденти

Кога ќе се пријавите за инцидентот(на) на семејно насилство или злоупотреба, важно е да се даде како многу од следниве детали што е можно:

 • Датум, време & место на инцидентот се случил
 • Што се случи (она што е кажано или направиле, заканите дадени итн)
 • Кој злоупотребува вас и нивниот однос кон вас
 • Детали за секој кој беше сведок на злоупотреба
 • Никакви докази за инцидентот (e.g. фотографии на штета за вас или вашиот имот, пораки, телефонски повици, писма и сл).