Што е прибежиште?

Inside 004A refuge is a safe house where women who are experiencing domestic violence can stay free from abuse. Бегалец адреси (а понекогаш и телефонски броеви) се доверливи. Постојат повеќе 500 засолниште и услуги за поддршка во Англија, Шкотска, Велс и Северна Ирска. Можете да изберете (предмет на простор и достапноста) дали ќе патува долг пат далеку од вашиот роден град, или да останат во истата област.

Some refuges have space for many women and children, а некои се мали куќи. Многу бегалци се блокирал пристапот и вработените и волонтерите кои можат да им помогнат на жените и децата кои имаат посебни потреби.

Ако имате деца, можете да ги понесете со вас. Вас ќе се очекува да се готви за себе си и вашите деца. Тоа е до вас, а другиот засолниште жителите дали или не ќе ги споделите готвење или јадат заедно за време на јадење. Може да биде како автономни или како вечеринка како сакате да биде.

Вас ќе биде побарано да потпише договор за лиценца кој ќе вклучува условите под кои може да се остане во засолниште, (вклучувајќи кирија да се наплаќа) колку долго ќе може да остане и било потребно правила за да се осигури безбедноста на себе си и другите жители (на пример, во однос на употребата на алкохол или дрога, доверливост, посетители, итн).

 

Кој може да оди во засолниште?

Any woman who needs to escape from domestic violence or abuse can go into a refuge at any time. Тоа не е важно дали или не сте во брак или живеат со вашиот злоставувач, или дали или не имаш деца.

 

Како можам да се организираме засолниште сместување?

Можете или да се јавите МК Законот текот на работното време или јавете се на Националната 24-часовен семејно насилство Линија за помош.

 • 0344 375 4307 МК Законот(9-5часот од понеделник до петок)
 • 0808 2000247 Националниот семејно насилство линија за помош (24 часа)

Треба да бидете во можност да одат во прибежиште на денот кога ќе се јавите. Вие не обично може да се резервира сместување во однапред, ниту ќе можете секогаш да биде во можност да најдат засолниште простор во локацијата на вашиот избор.

Ако одлучите вие ​​би сакале телефонската линија за помош да се организираме засолниште простор за вас, Вас ќе биде побарано за вашето име (Вие само треба да даде вашето име ако сакате) и на возраст од ниту децата кои се со тебе. Ќе треба да се даде телефонски број на кој може да се нарече назад кога сместување е резултат за вас. Ова може да биде телефон кутија, колку што е потребно за дојдовни повици, или мобилен телефон, или тоа може да биде во куќата на еден пријател, здравствен центар или било која друга безбедно место каде што се способни да се чека за какво било враќање повици.

Кога засолниште сместување е резултат за вас, член на персоналот или волонтер од организацијата ќе разговара со вас како можете да одам таму. Тие може да организира да ви се исполнат во нивната канцеларија или некаде на друго место, што е лесно да се најде. Ако тие не ви даде адресата и локацијата на засолниште, важно е дека ќе ги задржи овој информации за себе, и дека се грижи да не остави сите на оваа информација зад себе (на тој начин овозможувајќи им на вашата локација, или адресата или телефонскиот број на засолниште, да се проследи).

 

Она што можам да земам со мене на засолниште?

Како водич, обидете се да ги преземе следниве со вас да се засолниште:

 • Идентификација.
 • Изводи за вас и вашите деца.
 • Училиште и медицинска евиденција, вклучувајќи го и телефонски броеви на училиштето и вашиот општ лекар или хирургија.
 • Пари, bankbooks, чек книга и кредитни и дебитни картички.
 • Копчиња за вашиот дом, автомобил, и работното место.
 • Возачка дозвола (ако го имате) и автомобил документи за регистрација, ако е применливо.
 • Пропишаните лекови, и витамински додатоци.
 • Картички или плаќање книги за детски додаток и сите други социјални бенефиции имате право да.
 • Пасоши (вклучувајќи ги и пасошите за сите ваши деца, ако ги имаат), визи и работни дозволи.
 • Копии од документи во врска со вашата домување мандат, (на пример, хипотека детали или закуп и изнајмување на договори).
 • Тековните неплатени сметки.
 • Осигурување документи.
 • Адресар.
 • Семејни фотографии, вашиот дневник, накит, мали предмети на сентименталната вредност.
 • Облека и прибор за лична хигиена за вас и вашите деца.
 • Вашите деца омилени мали играчки.

Не сите ќе треба сите овие елементи, и може да има некои елементи, кои ќе треба да се земе дека не биле вклучени во оваа листа, но ова е општ водич.

 

Ако го оставам прибежиште, Јас може да се врати?

Да, во повеќето случаи. Ако одберете да напуштаат, но подоцна е потребно безбедно сместување повторно, вие и вашите деца ќе бидат во можност да се вратиш назад, или во истиот или друг засолниште, во зависност од просторот и достапноста на време ви е потребно.

Ако сте биле замолени да ја напуштат прибежиште затоа што се скрши условите на договорот за лиценца, тоа не може да биде можно за вас да се врати во истата куќа. Може да ти биде од засолниште сместување на друго место, или на друг безбедно место ќе се најде за вас.

Исто така можете да го користите на засолниште организација за информации, поддршка и пријателство кога повеќе не сте жител.

 

Што е со моите постојани живеалишта ситуација?

Може да се врати дома од засолниште во било која точка. Ако може да одлучи да се врати со судски налог. Можеби ќе одлучите дека сакате да биде повторно сместен на друго место. Изборот е ваш, и засолниште работници ќе ви даде информации за различни опции, со цел да ви помогне да одлучи што сакате да го направите. Тие исто така ќе ви помогне да добиете совети во врска со заеднички имот и хипотека договори.

Не се согласуваат да потпишат било документи во врска со закуп или сопственост на вашиот дом, додека не се преземени правни совети.