Ако сте загрижени дека некој што го знаете се злоупотребува, може да се чувствуваат беспомошни да интервенира. Сите ние чувствуваме тоа е тешко да се интервенира во семејни прашања, но семејното насилство е кривично дело што влијае 1 во 4 жени и 1 во 6 мажите. Над 2 жртви за една недела се убиени од страна сегашни или поранешни партнери.

Како можете да помогнете на некој во вашата улица, заедница или на работа:

496065AX.TIFАко сте загрижени дека некој што го знаете се злоупотребува, може да се чувствуваат беспомошни да интервенира. Сите ние чувствуваме тоа е тешко да се интервенира во семејни прашања, но понекогаш тоа може да спаси нечиј живот ако не. Важно е да се дејствува безбедно и чувствително, како да се заштитат себе си и оние изложени на ризик.

Вие би можеле да се обидат да најдат начин да се направи неформални контакти со лицето што го чувствувам е во опасност, без насилникот да биде присутна (можеби во продавниците или чекаат на лекарите). Ова е обично полесно и посоодветно за жените да се направи отколку мажите, како и нивните мотиви се со помала веројатност да бидат погрешно протолкувани. Ако е можно, покажеме дека знаете има проблем и сакаат да помогнат.

Помогне да се обезбеди информации од јавен карактер за услуги достапни на локално и национално ниво. Постави летоци во вашата локална продавници, здравствени центри, супермаркети, центри за заедницата.
Во итен случај, прстен на полицијата, ако сметаш дека некој е во опасност.

 

Што можете да направите како професионално да се одговори поефикасно на семејно насилство:

 • Без оглед на вашата работа, инсистираат на тоа дека ќе видите жените одделно од своите партнери.
 • Обезбеди доверливост и појасни дали има било какви ограничувања на ова (на пример, во однос на децата).
 • Биде чувствителен на различните потреби и искуствата на жените од различни средини.
 • Поставуваат прашања директно и рутински за семејното насилство, како дел од нормалните интервју процедури.
 • Документ докази за злоупотреба и нејзиниот ефект врз жените за употреба во секое правно или судска постапка.
 • Даде јасни пораки и директни информации за изворите на помош преку постери / летоци прикажани во јавните канцеларии и заедницата места.
 • Направете го тоа јасно дека злоупотреба не е нејзината / неговата вина, никој не заслужува да биде загрозена или тепан, и покрај тоа што насилникот може да им речам.
 • Ако работите со млади луѓе им се даде можност да разговараат за насилство во врските и пристапот до информации за изворите на помош.

 

Како можете да помогнете како работодавач:

 • Со обезбедување на доверливо лице за контакт или советодавни услуги во рамките на работното место.
 • Дисплеј постери и информации – особено во женскиот тоалет.
 • Нудејќи време надвор во текот на денот да се добие помош или правен совет.
 • Нудејќи внимателна или продолжен одмор.
 • Нудејќи релокација или трансфер во друга гранка.

Секој може да направи нешто за да помогне да се спречи семејното насилство. Секој има право да се чувствуваат безбедно во својот дом.