Një plan siguria personale është një mënyrë për të ndihmuar ju për të mbrojtur veten dhe fëmijët tuaj. Kjo ju ndihmon të planifikoni paraprakisht për mundësinë e dhunës dhe abuzimit të ardhmen.

Ajo gjithashtu ju ndihmon të mendoni se si ju mund të rrisë sigurinë tuaj ose brenda marrëdhënies, ose në qoftë se ju vendosni për të lënë.

Marrja e një plan sigurie

Një plan siguria personale është një mënyrë për të ndihmuar ju për të mbrojtur veten dhe fëmijët tuaj. Kjo ju ndihmon të planifikoni paraprakisht për mundësinë e dhunës dhe abuzimit të ardhmen. Ajo gjithashtu ju ndihmon të mendoni se si ju mund të rrisë sigurinë tuaj ose brenda marrëdhënies, ose në qoftë se ju vendosni për të lënë.

Ju nuk mund të ndalojë dhunën e partnerit tuaj dhe abuzimin – vetëm ai mund ta bëjë këtë. Por ka gjëra që ju mund të bëni për të rritur tuaj dhe sigurinë e fëmijës tuaj:

Tregoi dikujt

Nëse jeni duke përjetuar abuzimin është e rëndësishme për të të treguar dikë para se ajo merr më keq. Nëse atë që ju jeni duke përjetuar është veçanërisht serioze të shkojnë në stacionin e policisë lokale për ndihmë, ose nëse ju ose familja juaj jeni në rrezik të menjëhershëm, mos kini frikë për të thirrur policinë në 999.

Nëse ju mendoni se ju nuk mund të shkoni në polici, ajo është ende e rëndësishme për të të treguar dikush se çfarë po ndodh me ju. Kjo mund të jetë një mik të besuar ose koleg ose ju mund të flisni me lokal ACT shërbimit MK këshilla për mbështetjen.

Gjatë një incidenti të abuzimit ose dhunës përpiqen për të marrë jashtë në qoftë se ju mundeni. Nëse ai është i sigurt për ju të bëni në mënyrë, thirrje 999 për policinë. Nëse ju nuk mund të merrni nga, qëndrojnë larg nga kuzhina, banjë, garazh ose dhomë të tjera potencialisht të rrezikshme. Thirrje për ndihmoni nëse mundeni, Fqinjët tuaj mund të dëgjojë dhe të thërrasë 999 për ju.

Që ju e dini se veprimet abuzuesin tuaj dhe sjellje, ju mund të përdorni këtë njohuri dhe për të ndërtuar një plan të sigurisë. Plani juaj mund të përfshijë disa nga këto:

 • Praktika si ju do të lënë shtëpinë tuaj në mënyrë të sigurtë në rast emergjence
 • Shpik një fjalë apo sinjal kodin që lejon familja apo miqtë e di për të thirrur policinë
 • Mësojini fëmijët tuaj se si për të thirrur 999
 • Tregoi familjen ose miqtë besuar se çfarë po ndodh
 • Merrni fëmijët tuaj me ju ose të bëjë marrëveshje për të lënë ata me dikë tjetër.
 • Organizoni që të ketë një vend të sigurt për të shkuar në
 • Mbani një sasi të vogël parash për ju në çdo kohë – duke përfshirë ndryshimin për telefon dhe për biletat e autobusit
 • E di ku telefoni më i afërt është, dhe në qoftë se ju keni një telefon celular, të përpiqen për ta mbajtur atë me ju
 • Përgatitja e një qese me rroba, mjekim dhe të domosdoshme të tjera për veten dhe fëmijët tuaj. Fshih qesen ku ju mund të merrni atë në një nxitim në qoftë se ju keni për të lënë shpejt
 • Bëni disa kopje të dokumenteve të rëndësishme dhe për të mbajtur një grup në qese (kopjet e tjera mund të shkojë te miqtë e besuar apo lënë diku të sigurt në punë). Ju do të nevojë për gjëra të tilla si dëshmi e identitetit, ngarje licencë, certifikatat e lindjes, Pasaportat, financiar / sigurimeve informacion, Libra të përfitojnë apo letra, gjykata urdhëron etj.
 • Keep librin tuaj adresën dhe ditari me ty
 • Nëse ju keni një makinë, të bëjë një grup shtesë të çelësat dhe fshihi ku ju mund të merrni për ta në qoftë se keni nevojë për të.


Nëse ju kanë lënë tashmë marrëdhënie dhe janë ende duke u ngacmuar:

 • Për të bërë miq, të afërmit, fqinjët dhe kolegët të vetëdijshëm se çfarë po ndodh. Tregoi mësues në shkollën e fëmijëve tuaj, në mënyrë që ata janë më të aftë të ndihmojë në qoftë se keni nevojë për to për të
 • Nuk përpiqet për të izoluar veten. Puna nga rrugët më të sigurta për në dhe nga shtëpia, shkollë, punë, etj. dhe t'i përdorë ato. Nëse ju nuk mund ta bëni këtë të përpiqen për të udhëtuar me dikë tjetër
 • Konsideroni duke ndryshuar flokët dhe numri i telefonit dhe ju mund të përforcojnë dyert dhe dritaret.
 • Nëse ju keni lëvizur në shtëpi ose partneri juaj / ish-partneri i ka lënë shtëpinë tuaj për shkak të një urdhër kufizues, por ju jeni ende duke u ngacmuar në shtëpinë tuaj, sigurohuni që dyert dhe dritaret janë mbyllur, telefononi policinë, të marrë fotografitë e çdo dëm të bërë në shtëpinë tuaj dhe për të mbajtur ndonjë letra abuzive për të treguar në polici. Sigurohuni që ju keni alarme tymi pajisur në korridor tuaj.


Raportimi i një incidenti

Kur ju të raportoni një incident(s) e dhunës në familje ose abuzimi, është e rëndësishme që të japë sa më shumë prej detajeve të mëposhtme të jetë e mundur:

 • Data, kohë & vendosni ndodhi incidenti
 • Çfarë ndodhi (çfarë është thënë apo bërë, Kërcënimet e bëri etj)
 • Kush ka abuzuar me ju dhe marrëdhënien e tyre me ju
 • Detajet e këdo që ka dëshmuar abuzimet
 • Çdo dëshmi e incidentit (e.g. fotografitë e dëmit për ju ose pronën tuaj, email, telefonata, letra etj).